България  /  новини

Кирил Ананиев е новият здравен министър
10-11-2017
Статия новини

Депутатите избраха Кирил Ананиев за здравен министър. 'За' гласуваха 121 депутати, 85 се обявиха 'против'. Досега той беше заместник министър на финансите. Бил е също служебен министър на финансите в правителството на Огнян Герджиков. Ананиев от години е в управата на Здравната каса.
От БСП и ДПС заявиха, че честата смяна на министри на здравеопазването показва кадрова немощ и също така, че смяната е резултат от сблъсък на лобита в системата.
Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Започва работа в Министерство на финансите през 1980 година, след като завършва специалност 'Финанси и кредит' в УНСС. Специализирала в областта на финансирането на социално-културните разходи в същия университет, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.
Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление 'Държавни разходи' и зам.-министър на финансите през три последователни правителства в периода 1998 - 2009 година.
Бил е също и секретар по финансовата политика в администрацията на президента между 2009-2011 година, както и съветник към политическия кабинет на министър-председателя между 2013 - 2014 година.
От август 2014 до януари 2017 година е зам.-министър на финансите, а в служебното правителство от 27 януари 2017 година до 3 май 2017 е министър на финансите на Република България.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подготвил план за действие за всички направления. Това каза Ананиев пред журналисти по време на церемония за предаване на поста в Министерството на здравеопазването. Той добави, че ще се опита да ускори нещата, стоящи като ангажимент пред министерството. Ананиев каза още, че отдавна работят заедно с досегашния министър Николай Петров и ще продължат да си сътрудничат. Николай Петров предостави на Ананиев отчет за дейността на министерството за последните шест месеца.

Източник: БНТ