България  /  новини

Честит Ден на народните будители
01-11-2017
Статия новини

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците и просветителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, но и на борците за национално освобождение.

По стар стил на този ден е честван Свети Иван Рилски - най-великият народен будител, почитан като духовен баща на българите. От духовното просвещение на народа се заражда и национално-освободителното.

Хиляди народни будители, кой с кръста, перото или сабята подготвят българина за голямото изпитание - свободата и независимостта, вдъхновени от подвига на светогорския монах Паисий от Хилендар. Будителският му подвиг поставя началото на националното възраждане, а неговата „История Славянобългарска” вдъхновява хиляди възрожденски даскали.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. След като е бил забранен през 1945 г., честванията се възобновяват през 1992 г.

В 10 часа тази сутрин пред президентството ще се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг, а държавния глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част.
Българската академия на науките ще отбележи празника с тържествено събрание, на което ще отличи най-талантливите си млади учени. Екипите на Националната библиотека и националния литературен музей ще положат венци пред паметника на Паисий Хилендарски в София. Разнообразни чествания за Деня на будителите са организирани в цялата страна.

Днес много учени от БАН излязоха на протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.