Здравният министър Николай Петров подаде оставка

30-10-2017

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Тя е факт ден след телевизионен репортаж за нарушения от страна на Петров като директор на Военномедицинската академия. Според разследване на bTV проф. Петров е възложил две обществени поръчки на обща стойност от 1,6 млн. лв. на фирми, представлявани от лице, което има тесни взаимоотношения с дъщеря му Руслана Петрова, която от своя страна оглавяваше политическия кабинет на бившия здравен министър Петър Москов. И двете обществени поръчки са се отнасяли до импланти за ортопедия и травматология.

Твърди се също така, че още през 2015 г. при сключване на договора за едната от поръчките е нарушен законът, тъй като консорциумът, на който тя е възложена, нямал необходимата регистрация. Малко след като премиерът Борисов прие оставката на здравния министър, проф. Петров е заявил пред свои колеги, че няма да допусне името му да бъде опетнено.

Проф. Николай Петров оглави Министерството на здравеопазването през май тази година. Той наследи служебния министър д-р Илко Семерджиев и още при встъпването си в длъжност обяви, че ще продължи политиките, които сметне за добри.

'Всичко добро, което се е опитал екипът на служебния министър да направят, ще бъде прието като добре дошло', каза тогава той.

Един от първите анонси на Петров като министър бе свързан с Фонда за лечение на деца. Още през юни той се ангажира със спешни мерки за промяна в правилника на институцията.

Източник: darik

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net