България  /  новини

Осветиха нов православен храм в Русе
10-09-2017
Статия новини

Патриарх Неофит, който пристигна за откриването на църквата, заяви, че Русе и Светата ни църква заслужават този успех. На церемонията по откриването на новопостроения храм присъстват много русенци и официални гости. За нея пристигне и премиерът Бойко Борисов.
По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града. Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим.
Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението 'Всех Святих', като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма 'Всех Святих' на Русенската митрополия - в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лв. за довършването на църквата.
Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение са духовници от Русия, Румъния и България. Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябваше да бъдат осветени.

Източник: БНТ