Отбелязваме 132 години от Съединението на България

06-09-2017

С церемонни в цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. 6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.
По традиция център на тържествата за Съединението е Пловдив, който чества деня като свой празник. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в 10 ч. в катедралния храм 'Света Богородица' тържествен молебен. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. В 9.30 ч. сутринта от площада в град Съединение ще започне 42-ият Международен мемориален маратон 'Съединение', чийто финал е на площад 'Съединение' в Пловдив.
През деня в града ще има различни празнични концерти, а в 19 ч. на площад 'Централен' ще започне възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет 'Родолюбие'.
В 20.30 ч. на пл. 'Съединение' ще започне тържествената заря-проверка, в която ще участва държавният глава Румен Радев.
В София празникът ще бъде отбелязан с церемония от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг на бул. 'Васил Левски'. В програмата за честването на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Формация 'Българи' и актрисата Василка Сугарева.
След официалната част ще има възстановка на събитията от Съединението, представена от сдружение 'Национален съюз ЕДИНЕНИЕ'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net