България  /  новини

Парламентът отхвърли предложението за въвеждане на мажоритарен вот
15-06-2017
Статия новини

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. 98 депутати от ГЕРБ и партия 'Воля' подкрепиха проекта. Против гласуваха 121 народни представители - от БСП, ДПС и Обединените патриоти, един се въздържа.
След час и половина дебат с познати аргументи, очаквано проектът на ГЕРБ беше отхвърлен. Той предвиждаше депутатите да бъдат избирани мажоритарно в 2 тура с абсолютно мнозинство и страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, като всеки кандидат да може да бъде издигнат само в един район. От ГЕРБ също смятаха, че президентът трябва да направи районирането.
Парламентът отхвърли и проекта на ДПС, в който се предлагаше премахване на задължителното гласуване и на квадратчето 'Не подкрепям никого', мерки срещу феномена 15-15, както и възможност за агитация на чужд език.
Инициаторът на референдума за мажоритарния вот - Слави Трифонов, заяви след гласуването, че депутатите не са признали волята на народа и че за него от днес държавата не е демократична.

Източник: БНТ