Почина командирът на екипажа на падналия Пантер

09-06-2017

Почина командирът на вертолета, който падна при учения в Черно море - капитан Георги Анастасов, на 38 години. Това съобщи началникът на щаба на ВМС капитан първи ранг Георги Пенев. Другите двама пилоти са с леки травми и са във Военноморската болница в стабилно състояние. Заради трагичния инцидент към Варна вече пътуват зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков и зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
По време на тактическото учение 'Черно море-2017 г.' днес в 12.30 часа вертолет AS 'Пантер'-565 MB е паднал във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.
Според информация на 'По света и у нас' причина за инцидента е маневра в края на демонстрацията, при която 'Пантер'-ът е закачил едно от знамената на фрегатата.
Инцидентът става по време на учението 'Черно море 2017' днес около 12.30 часа, след успешно завършена задача от екипажа на вертолета.
След падането на машината водолази веднага започват спасителна операция, включват се и моряци от близката фрегата 'Дръзки'. Военните пилоти са извадени на борда на кораба и след това са транспортирани до Морска гара Варна и оттам до Военноморската болница във Варна.
Другите двама пилоти - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, са в стабилно състояние.
Инцидентът се разследва от Министерството на отбраната и от Военноморските сили. Утре ще започне акция за изваждането на хеликоптера от водата.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net