България  /  новини

Двама работници пострадаха тежко при производствена авария в Стомана Перник
18-05-2017
Статия новини

Те са откарани в 'Пирогов' с тежки изгаряния. Лекарите продължават да се борят за живота им.
Причините за инцидента все още се изясняват. Според изпълнителния директор на предприятието аварията е предизвикана от технически дефект в една от пещите.
Сигналът за инцидента е подаден около 14.20 часа, когато в района на завода се чува гръм. На мястото веднага пристигат екипи на Бърза помощ, полицията и пожарната.
Според директора на предприятието при експлозията е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех, това е довело до разпръсване на горящ метал.
В момента на аварията са пострадали шлосерът и електропещарят, които са били на смяна. От 'Стомана' Перник категорично отрекоха в пещта да са попаднали взривни вещества, които да причинят инцидента. Отричат и версията човешка грешка.

Пострадалите работници незабавно са били откарани в 'Пирогов'. И двамата са в тежка състояние, заявиха за БНТ от лечебното заведение. Единият е със 75% изгаряния, а другия - с над 30% и ще бъде опериран утре. И на двамата са засегнати дихателните пътища, което допълнително утежнява състоянието им.
Разследването на инцидента продължава. На място работят представители на полицията, Инспекцията по труда и други контролни органи. Районът около пещта ще остане отцепен и утре.

Източник: БНТ