Петнайсет огнища на птичи грип в страната

31-12-2016

Петнайсет огнища на птичи грип в страната

15 огнища на птичи грип са констатирани в страната. Това стана ясно на заседанието на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците.

Считано от 16-ти декември, датата на първото подозрение, са констатирани 14 огнищата на птичи грип при домашни стада от пет административни области на страната - Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол - намерени са мъртви две чапли.

От Българската агенция по безопасност на храните информират, че поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването е взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със Заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Забраната важи за Дуранкулашкото езеро, Шабленски езерен комплекс, Варненско – Белославски езерен комплекс, резерват Сребърна, комплекс Калимок, комплекс Беленски области, рибарници Мечка в Русенска област, Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс Мандра - Пода, комплекс Стралджа, язовир Овчарица, язовир Малко Шарково, язовир Огоста, рибарници Орсоя и язовир Пясъчник.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8387 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28913 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01383 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net