България  /  новини

Бой и арести след проявата на Сидеров в НАТФИЗ
26-10-2015
Статия

Главният прокурор поиска от Народното събрание разрешение за задържане на Волен Сидеров и Десислав Чуколов

снимка: Нова телевизия
 новини

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отново нахлу с депутати от партията си в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ в София и предизвика огромно напрежение в нощта на изборите.

При нахлуването му са се провеждали занимания на студенти. Около 22 часа те са сигнализирали на тел. 112, за агресия от страна на депутатите. Полицията, която в по-голямата си част е ангажирана с охраната на изборните протоколи, се е отзовала със закъснение.

След отказа на Сидеров да напусне сградата на висшето учебно заведение, се стигна до саморазправа, вербални и физически нападки. Напрежението ескалира след като граждани и съмишленици на студентите се отзоваха на тяхната молба за подкрепа.

Ректорът на Академията професор Любомир Халачев настоя народните представители да напуснат сградата на учебното заведение, като по думите му те нямат право да бъдат там след 18.00 ч.

Сидеров отказа да напусне НАТФИЗ повече от час. На мястото дойдоха полицаи от СДВР, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Стълпотворенията приключиха с извеждането на Сидеров от полицейски автомобил, след като получи удар в лицето по време на размириците пред сградата.

Сидеров прекара около час в първо РПУ в София. Задържано беше и лицето, причинило аркада по лицето на политическия лидер.

Той е столичанин и не е съотносим към средите на преподавателите и студентите от НАТФИЗ, не е наш служител и не е бил такъв, каза Костов. Така той опроверга твърденията на лидера на „Атака“, че полицията е направила опит да го убие по нареждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.