Протести и конфронтации пред парламента заради заема от 16 млрд. лева

18-02-2015

Десетки недоволни се събраха пред парламента, за да протестират срещу решението на управляващите да се ратифицира спорния дълг от 8 млрд. евро. Борисов заплаши с оставка, ако предложението на финансовия министър не бъде гласувано от Народно събрание.

Сред протестиращите бяха и депутати от БСП и „Атака”. Охранявани от полиция и Жандармерия, протестиращите раздадоха на хората банкноти с лика на финансовия министър Владислав Горанов. Те бяха с номинал от 10 хиляди лева и надпис „Наследство за внуците”.

Според опозицията финансовият министър Владислав Горанов е подписал договори за вземане на 16 млрд. лв. заем, а не е дал обяснение как и за какво ще похарчи тези пари. „Не е ясно защо лихвата ще бъде до 10%, не е ясно и как са избрани тези четири банки и каква е тяхната комисионна“,каза Мая Манолова пред Нова телевизия. Тя коментира, че размерът на новия дълг означава, че „всеки български гражданин ще дължи по 10 хил. лв. – от бебета до възрастни“.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Палова определи ставащото като „политическа истерия“. По думите й, част от парите ще отидат за рефинансиране на стари задължения, а с останалите ще се покриват дефицити, включително и наследените от предишните управляващи.

Днес депутатите обсъждаха спорния дълг. Решението предизвика скандал в бюджетната комисия, а по-късно комисията по външна политика пък отхвърли ратификацията.

Премиерът Бойко Борисов заплаши с оставка, ако Народното събрание не приеме предложенията на правителството за нов дълг.

„Aко не приемат дълга, като не го приемат - 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днес”, заяви министър-председателят преди редовното заседание на Министерски съвет.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net